Svenska Köttföretagen griper in mot felmärkning

Efter misstankarna kring omfattande fusk med märkning av kött tar nu branschen eget initiativ med Svenska Köttföretagen i täten för att förbättra kontrollerna. Inom kort ska en helt ny databas byggas upp med information om bland annat köttets ursprung.

– Om man tittar på de kontrollsystem som finns idag på kött i butikerna så tycker vi det tas alldeles för få prover och görs för få analyser av det.

Svenska Köttföretagen tänker med hjälp av stickprover avgöra om exempelvis en biff som säljs i en butik verkligen som utlovat kommer från en svensk gård. En helt ny databas ska alltså byggas upp och allt börja fungera inom några få månader.

– Om allt nu går bra med vår pilotstudie så är vi redo redan innan sommaren att börja med den här typen av stickprover, säger Hans Agné.

– Vi kommer när vi nu har tekniken, anpassad för svenska förhållanden, att se hur vi kan skapa en tillgänglighet för övriga i branschen att också nyttja systemet.

Även från myndighetshåll görs nu försök att strama åt kontrollen av fusk med märkning.

Lyssna på inslaget från Ekot här! 

Vi använder oss av så kallade cookies för att förbättra din upplevelse på webbplatsen. Läs mer...