Hem / Grisgenetik / Semin / Semingaltar

Grisgenetik

Våra semingaltar

Semingaltarna finns på våra två seminanläggningar i Hållsta och Hudaryd. Var sjätte vecka sätts det in cirka 50 nya galtar på någon av våra seminstationer. Galtarna kommer från våra karantäner i Russnäs och Kumla, där de har provtagits för olika smittor och tränats till att bli semingalt.

Läs mer

Avelsvärden och exteriörbeskrivningar

Klicka på respektive avelsbolag för uppdaterade avelsvärden och exeteriörbeskrivningar för våra moderrasgaltar på våra seminstationer.

Rapportera in missbildningar

Det ska vara enkelt att rapportera in missbildningar till oss – klicka på länken till höger och fyll i formuläret och klicka på skicka!

Informationen vi får in använder vi i första hand för att se trender, men är det någon missbildning med ärftlig bakgrund som generellt ökar ute i besättningarna så är det något vi återrapporterar till avelsbolagen och tittar närmare på.

När vi får information om missbildningar från bruksbesättningar så har oftast galten gått till slakt. Skulle den inte ha gått till slakt så hamnar den på obslista (främst vita galtar, eftersom de blir fäder till nästa generation), och vi ser om det är flera besättningar som har defekter efter samma galt och fattar beslut om slakt efter det. Generellt så är arvbarheten låg för defekter och för vissa av raserna vi har finns defekter med i avelsmålet.

Läs mer

Relaterat

Val av enskild galt

Nya galtar kommer in på seminstationerna var 6:e vecka. Därefter tar det i medeltal 14 dagar innan de är godkända för produktion. För att få ut så många semindoser som möjligt vid varje samling är målsättningen att inte samla galtarna oftare än 3 gånger under en 2-veckorsperiod. Samlas de oftare går produktionen av spermier ner och det går åt fler galtar och tar längre tid att få ihop beställt antal doser. Om du har önskemål om galt är det därför viktigt att du alltid väljer en reservgalt och är ute i god tid, så att vi kan optimera samling av galtar på bästa sätt. Vi kan inte garantera att du får doser från önskad galt. Det bästa alternativet för oss och för dig är att du meddelar vilka galtar du inte vill ha.

Missbildningar hos gris

Ärftliga (genetiska) och medfödda missbildningar/defekter är ganska vanliga hos grisar. Termen ”ärftlig” indikerar att defekten ärvts av smågrisen från suggans eller galtens gener. Termen ”medfödd” betyder att defekten är närvarande vid födseln men antyder att det är en utvecklingsavvikelse som inträffade under fostrets tillväxt medan det var i livmodern, snarare än en ärftlig defekt eller missbildning.

Vissa defekter är inte uppenbara vid födseln, utan utvecklas i ett senare skede som till exempel navelbölder. Här kan du läsa mer om olika typer av navelbölder och vad de kan bero på. Navelbölder

Defekter hos smågrisen kan också uppstå från näringsproblem, förgiftning, smittämnen eller spontant på grund av onormal ämnesomsättning.

Rapportera missbildningar

Vill du veta mer?

Åsa Bönnestig

Avelschef Gris

Telefon : 010–130 89 03

Pär Holm

Seminstationschef

Telefon : 010–130 89 39