Om den nya statusen på scrapie

Det svenska kontrollprogrammet för den allvarliga fårsjukdomen scrapie har nått sitt mål. Sverige har högsta EU-status, försumbar risk, vilket innebär att det är osannolikt att sjukdomen finns i landet. Den statliga subventioneringen av hämtning och provtagning av kadaver kan därför trappas ner. Djurägarna får alltså åter själva betala en större del av kostnaderna för kadaverhanteringen.
Kontrollprogrammet har genom åren inneburit höga kostnader för myndigheterna och till viss del även för näringen. Exempelvis år 2015 kostade det svenska kontrollprogrammet för scrapie totalt cirka 10,2 miljoner kronor. Subventioneringarna har varit en betydande del av kostnaderna i programmet.
Kontrollprogrammet har gett resultat
– Att vi nu har försumbar risk för den dödliga sjukdomen scrapie är en god nyhet för alla får- och getägare och en framgång för kontrollprogrammet. Den statliga subventioneringen av kadaverhämtning med skattemedel har därmed tjänat sitt syfte. Därför kan vi nu återgå till normalläget, alltså att djurägare själva bekostar en större del av kadaverhämtningen, säger Katharina Gielen på Jordbruksverket.
Färre fårkadaver behöver provtas
I och med att kontrollprogrammet har nått sitt mål och Sverige uppnått scrapiestatusen "försumbar risk” behöver färre kadaver provtas än tidigare. Därför kommer de statliga subventionerna för kadaverhämtning och provtagning att minska. Den enskilde fårägaren kommer att själv få betala större delar än tidigare av kostnaderna för kadaverhanteringen på samma sätt som innan programmet startade. Från och med 2017 innebär programmet att Jordbruksverket ska provta 1500 får och alla getter som skickas till destruktion.
– Att förekomsten av scrapie är osannolikt i Sverige innebär att vi kan ställa krav vid import för att skydda landet från denna allvarliga sjukdom. Djurägare slipper krav på kontrollprogram för sina besättningar, och det blir bättre möjligheter till handel och export, betonar Katharina Gielen på Jordbruksverket.
Mer information
- Jordbruksverkets information om Scrapie
- Det nationella kontrollprogrammet för scrapie
- Vanliga frågor och svar om scrapie
- Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) om Scrapie
- Lantbrukstjänst prislista 2017
Kontaktperson
Theres Strand - theres.strand@kottforetagen.se - 0703-854510