Nyhetsarkiv

2019

Svensk nappa - ett sätt att öka värdet på vita skinn

av Theres Strand

Svenska Fåravelsförbundet har, med medel från Branschutvecklingspengen, genomfört ett projekt för att öka värdet på svenska vita lammskinn. Genom att skapa nya lammnappaskinnprodukter av hög kvalitet i samarbete med berederi, garveri och skinnhantverkare så har projektet visat att svenska lammnappaskinn går utmärkt att använda till t.ex. kläder, väskor m.m. 

Har du uppdaterat din inköpsplan av livdjur?

av Sara Hoff

För att säkerställa att Du får de gyltor du önskar, behöver Du uppdatera din inköpsplan nu.

Detta gör du enklast via LIVDJUR ONLINE.  

Mer information hittar du HÄR!

Intresserad av jordbruksstatistik?

av Theres Strand

HKScan tar nästa steg i utvecklingen av Hampshire

av Åsa Bönnestig

Framgångar med Pigghamkonceptet har gjort att Hampshiregenetiken exporterats till andra länder. I maj importerades de första galtarna från Norge för att sättas in på seminstationerna i Sverige.

 

Lär dig mer om den resurskloka svenska grisen

av Theres Strand

Den svenska modellen bygger på god djuromsorg, minimal användning av antibiotika, unikt friska djur och de svenska grisarna får behålla sin knorr. För en så effektiv och miljövänlig produktion av griskött som möjligt är det viktigt att alla delar på ett djur tas tillvara på bästa sätt. För en låg klimatpåverkan bör även andelen ätbart på varje djur vara så stor som möjligt. Läs mer om hur vi tar tillvara på den resurskloka svenska grisen.


Högnivåmöte om torkan, fortfarande kritiskt läge på många gårdar

av Sara Hoff

Nyligen hölls ett branschmöte kopplat till torkan, samordnat av LRF. Läs mer på bifogad länk.

Välkommen till vår monter på Lammriksdagen i Mora

av Theres Strand

Välkomna att besöka vår monter på Lammriksdagen i Mora. Vi diskuterar gärna aktuella projekt som är finansierade av Branschutvecklingspengen, Lammlyftet eller Handlingsplanernas etapp 2. Theres Strand och Johanna Bengtsson finns plats i montern. Här hittar du programmet för Lammriksdagen 2019. 

Ny utlysning av Branschutvecklingspengen

av Theres Strand

Sveriges köttbönder satsar återigen 3 miljoner på att öka lönsamheten inom svensk köttproduktion genom utlysning av Branschutvecklingspengen. I år har vi fortsatt fokus på projekt som leder till förbättrat klimatavtryck och en ökad hållbarhet inom svenskt nöt-, gris- och lammproduktion samt projekt som ökar kommunikationen runt hållbarhets- och klimataspekterna inom svensk köttproduktion. Sista datum för ansökan är den 17 juni 2019.

Har du tid över i Påsk?

av Theres Strand

För dig som har en stund över i Påsk så finns nu en film från lanseringen av Handlingsplanernas etapp 2 färdig att titta på. Du får också möjlighet att se hur genomförandet av etapp 1 har lyckats. Ca två timmar in i filmen startar lanseringen av Handlingsplanernas etapp 2. Filmen ser du här.

Vår öppettider i Påsk

av Sara Hoff


Lansering av Handlingsplanernas etapp 2

av Theres Strand

Välkommen till lanseringen av Handlingsplanernas etapp 2. Under första etappen av arbetet med Handlingsplanerna för Gris, Nöt och Lamm har den övergripande målsättningen varit en ökad svensk produktion av gris-, nöt och lammkött. I etapp 2 så är den övergripande målsättningen ökad efterfrågan på svenskt kött för världens hållbarhet. Vill du veta hur vi ska nå en ökad efterfrågan på svenskt gris-, nöt och lammkött och samtidigt bidra till världens hållbarhet så är du välkommen till Bryggarsalen i Stockholm den 10 april. Anmäl dig här senast den 1 april.


Rådgivarutbildning Nötköttsproduktion

av Johanna Bengtsson

Arbetsgrupp produktion inom Handlingsplan Nöt har arrangerat en rådgivarutbildning för verksamma rådgivare, veterinärer, säljare och tillförselpersonal inom nötköttsproduktion. Utbildningen ägde rum i december 2018 och finansierades av branschutvecklingspengen. Programmet byggde på det material, verktyg och aktiviteter som har tagits fram och genomförts under Handlingsplan Nöts flagg under perioden 2016-2018. Här hittar du presentationerna från rådgivarutbildningen; 

Presentationer från rådgivarutbildningen

Den resurskloka svenska grisproduktionen tar tillvara allt på ett djur. Smarta kretslopp gör att alla delar blir eller går till något.

av Sara Hoff

Den svenska modellen bygger på god djuromsorg, minimal användning av antibiotika, unikt friska djur och de svenska grisarna får behålla sin knorr. Det är en modell som är både resursklok, ekonomisk och hållbar. För en så effektiv och miljövänlig produktion av griskött som möjligt är det viktigt att alla delar på ett djur tas tillvara på bästa sätt. För en låg klimatpåverkan bör även andelen ätbart på varje djur vara så stor som möjligt. Genom utvecklat kretslopptänk tar vi i Sverige vara på allt, även det som inte blir mat till människor eller djur.

Film: Den resurskloka svenska grisproduktionen

Lär dig mer om Afrikanskt Svinpest

av Theres Strand

Jordbruksverket anordnade tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt ett seminarium den 5 december 2018 för att öka kunskapen om afrikansk svinpest. Här kan du läsa mer om hur du undviker att föra in smittan till Sverige.

Vill du veta mer om DanBreds genetik?

av Åsa Bönnestig

DanBred i samverkan med Svenska Köttföretagen bjuder in till kunskapsdagar för dig som vill veta mer om DanBreds genetik.

NÄR & VAR:

20 februari, kl. 10:00 – 15:00 i Staffanstorp
21 februari, kl. 10:00 – 15:00, Vreta Kluster

Flera nya Branschutvecklingspengsprojekt redovisade

av Theres Strand

Nu är flera nya projekt redovisade som är finansierade av Branscutvecklingspengen. Läs mer om många intressanta projekt på Svenska Köttföretagens hemsida.  


Affärsmöjlighet för svensk köttproduktion när hållbar mat är i fokus

av Sara Hoff

”Framtiden tillhör de företag som medvetet väljer att producera allt mer hållbara produkter, detta gäller även kött. Det är både en förutsättning för planetens överlevnad, men det finns också stor ekonomisk potential för svensk industri. Baserat på den unika produktion som finns i Sverige, gör vi miljön en tjänst om både svenska och internationella konsumenter växlar över sin konsumtion till mer hållbart producerat svenskt kött i världsklass.” Det menar VD:arna i några av Sveriges största köttproducerande företag.

https://newsroom.notified.com/svkf-gd-press/posts/pressreleases/affarsmojlighet-for-svensk-kottproduktion-nar 

      

Vi använder oss av så kallade cookies för att förbättra din upplevelse på webbplatsen. Läs mer...