Nyhetsarkiv

2016

Framgångrikt arbete mot fruktad fårsjukdom kan nu trappas ner

Efter många års dedikerat arbete med smittskydd och god djurhållning kan vi nu visa att svenska får är fria från Scrapie och vi har därmed uppnått den högsta Scraiestatusen. Läs mer!

Nytt nummer av Svenska Köttföretagens tidning

Nu har Svenska Köttföretagens  tidning kommit i brevlådan. Är du kund och inte har fått tidningen kontaktar du sarah.ejermark@kottforetagen.se så ordnar vi det! Som bonus får du även Gård & Djurhälsans tidning!

Svenska Köttföretagen tar fram ny statistikdatabas tillsammans med LRF Kött och Jordbruksverket

Nu är ytterligare en av åtgärdspunkterna i de nationella handlingsplanerna för gris, nöt och lamm genomförda. Svenska Köttföretagen har tagit fram en statistikdatabas tillsammans med LRF Kött och Jordbruksverket med statistik över gris-, nöt- och lammproduktion som uppdateras varje vecka. Databasen innehåller allt du behöver veta för att hålla dig uppdaterad.

Köttbranschen på studieresa till Kina

I slutet av november reste en delegation bestående av Margareta Åberg och Anders Källström från LRF, Torbjörn Lithell - HKScan, Magnus Därth - KCF, Lennart Nilsson - Lantbruksattaché i Kina och Andreas Scheibenpflug - Business Sweden på en mycket framgångsrik resa till Kina för att besöka två stora företag New Hope Group och Shuangui Factory. Shuangui Factory är också ägare till det amerikanska Smithfield företaget, vilket betyder att de äger med andra ord vart fjärde gris (!) i USA. Båda företagen kontrollerar hela produktionskedjan, från grisgårdar och hela vägen ut till konsument. Under resan hölls även ett möte med Chinese Meat Association på den svenska ambassaden.

Utbetalning av branschutvecklingspengen!

Nu finns det utbetalningsmallar klara för både delredovisning samt slutredovisning av projekt som beviljats medel för branschutveckling! 

Nya nivåer för Produktivitetspengen 2016

av Theres Strand

De nya nivåerna för Produktivitetspengen 2016 kommer att ge 5 kr per smågris till smågrisbesättningar med mellan 25,5 och 28,0 producerade smågrisar per årssugga och 10 kr kronor till smågrisbesättningar med 28,1 eller fler producerade smågrisar per årssugga. För satelliter gäller nivåerna 11,5 till 12 smågrisar per kull för ersättningsnivån på 2,50 kr samt 12,1 smågrisar eller mer för 10 kr i ersättning. Nav med en grisningsprocent på mellan 85 och 90 respektive 90,1 procent eller mer erhåller 2,50 kr respektive 5 kr per producerad gris. Läs mer om hur du ansöker om produktivitetspengen här.

Nu är det ännu enklare att beställa livdjur!

Nu har vi uppdaterat vårt digitala system Livdjur Online där du kan anmäla att du har livdjur till försäljning och att du vill köpa.

Svenska Köttföretagen uppmärksammas för sitt arbete mot spridning av MRSA

I veckan kom beslutet från regeringskansliet att de beviljat bidrag till Svenska Köttföretagens redan långtgående arbete med att förhindra spridningen av MRSA (multiresistenta bakterier). – Vi är oerhört glada att regeringen uppmärksammat och stöder vårt arbete. Sverige har ett unikt hälsoläge med låg antibiotikaanvändning och det ska vi vara rädda om säger Hans Agné VD på Svenska Köttföretagen. Provtagningen av galtarna har pågått sedan flera år och ses som en självklar del inom Svenska Köttföretagens verksamhet för att skapa en långsiktigt, hållbar svensk köttproduktion.

En spaning på svensk köttproduktion och konsumtion

Hur ser framtiden ut för svensk köttproduktion och konsumtion? Nu finns alla presentationerna som gavs på prognosmötet tidigare i höstas samlade! Statistik och spaningar ända fram till 2025! Svenska Köttföretagen driver Handlingsplanerna för gris, nöt och lamm!

Vinnare på ELMIA!

Vi vill gratulera Anita Lind från Leksand, som vann Svenska Köttföretagens utlottning av ett presentkort på 500 kronor i vår webbshop. För att se sortimentet i vår webbshop klickar du på rubriken! Just nu har vi rabatterade priser på öronklipptänger!

Manualer för uppfödning av TN70

av Åsa Bönnestig

Nu finns Topigs Norsvins manualer för uppfödning och utfodring av TN70 översatt till svenska.  

Tack KF för att ni vill utveckla svensk köttproduktion

Vi håller med KF om att det finns en större efterfrågan på svenskt kött än vad svenska köttproducenter kan leverera, men vi håller inte med KFs slutsats att det är industrins fel. Det är snarare priskonkurrensen från utländskt kött och konsumenternas prioriteringar. 

Vi ses väl på ELMIA?

Besök vår monter på ELMIA 19-21 oktober och vinn ett presentkort webbshopen värde 500 kr! Klicka på rubriken och skriv ut tävlingslappen och och ta med till monter C00:07! Vi ses!

Svensk köttproduktion – en näring i tillväxt

av Theres Strand

Det finns en enorm tillväxtpotential för svensk köttproduktion. Med det temat ordnar Svenska Köttföretagen ett seminarium den 13 oktober för bankpersonal. Syftet med seminariet är att skapa en bild över vart svensk köttproduktion är idag och hur framtiden ser ut vilket kommer att underlätta när köttföretagare vill investera och tillsammans med banken diskuterar en kommande finansiering.

Info från Svensk Köttrasprövning - Startvägning grupp 2

Nu är grupp 2 startvägda och det finns även nya vägningsresultat för grupp 1. Grupp 2 tjurarna har vägts under tre dagar i följd precis som grupp 1 gjordes vid sin startvägning 12-14 september. Medelvärdet av de tre dagarnas vägningarna utgör tjurarnas startvikter. Startvikten hittar du under menyn "Vägningar" på denna sida eller genom att klicka på länken "Vägningslista" nedan. Där finns även vägningsresultaten för grupp 1.

Med anledning av artikel om nötköttspriset

Bästa nötköttsproducenter! Med anledning av artikel om nötköttspriset i tisdagens ATL vill jag kommentera texten.

Välkommen till - Svensk köttproduktion – en framtidsspaning

Den övergripande målsättningen med Handlingsplanerna för gris, nöt och lamm är att öka den svenska produktionen av gris-, nöt- och lammkött. En av åtgärderna är att ge branscherna bättre beslutsunderlag avseende statistik. Detta seminarium är en del i detta arbete.

Tid: Tisdagen den 27 september 2016 kl 13.00-16.00 Plats: LRF, Franzéngatan 6, Stockholm För anmälan och fullständigt program klicka här!

Specialkampanj för alla fårägare inför baggauktionerna

Under augusti och september har vi 15% rabatt på märkspray godkänd av the British Marketing Board samt doserings- och automatsprutor. Lägg din beställning via ordermottagningen eller i vår webbshop! Fraktfritt vid order över 1200 kr exkl. moms

Belgian Blue är inte lösningen för svensk kött- och mjölkproduktion

I en artikel i ATL den 29 juli framgår att det finns ett ökat intresse från mjölkföretagare att använda korsningstjurar av rasen Belgisk blå för att öka lönsamheten i köttproduktionen. 

Trött på att grilla?

av Theres Strand

När hösten börjar närma sig ändras våra matvanor. På Svenskt Kötts hemsida kan du lära dig mer om olika styckningsdetaljer av gris, nöt, lamm och kalv. Var de sitter på djuret, hur man tillagar dem på bästa sätt och så förstås tillhörande recept.

Smittskydd - högaktuellt under sommaren

av Theres Strand

Under sommaren så reser vi mer och då är det högaktuellt att vara noga med smittskyddet både som djurägare, anställd eller besökare på gårdar där det finns djur. För att förebygga att smittämne förs in på detta sätt ska man inte ha kontakt med klövbärande djur på svenska djurgårdar de första 48 timmarna efter resa utomlands. Man absolut inte ta med sig egenimporterade livsmedel från utlandet till en gård, då allvarliga sjukdomar kan spridas på detta sätt. Läs mer på Smittsäkra.se

Herre över flugorna?

Med sommarvärmen kommer också flugorna. Vi har produkterna du behöver för att hantera dem. Kika in i vår webbshop och beställ redan idag. Fri frakt på beställningar över 1200 kr (ex moms).

Nu lanserar Svenska Köttföretagen ny metod för urprungskontroll av kött

I Dagens Nyheter och på Ekot idag berättar Hans Agné om den nya metod för ursprungskonytroll av kött som nu har lanserats.Metoden är tillförlitlig till 98-99% på gårdsnivå och används både i Tyskland och England. -Står det att det är svenskt kött så ska det vara det, säger Hans Agné.

Rätt svar och vinnare av tävlingen på Borgeby fältdagar

av Åsa Bönnestig

Under Borgeby fältdagar hade vi en frågetävling i vår monter. Vi fick in många svar med alla rätt, men ingen hade gissat rätt på utslagsfrågan - att gissa vikten på en burk med gem i.

Den som hade alla rätt och gissat bäst på vikten var Kjell-Åke Persson från Hörby. Stort GRATTIS! Ett presentkort på 1000 kr i vår webbshop har skickats till dig!

Välkommen Helena, Johanna, Anneli och Linda!

Utvecklingen av Svenska Köttföretagen fortsätter och vi har nöjet att välkomna Helena, Johanna, Anneli och Linda till vårt gäng. 

Kom och träffa oss i Borgeby!

Den 29-30 juni kan ni träffa oss i Svenska Köttföretagen på Borgeby fältdagar. Vi har monter S105 och vill gärna att ni kommer och hälsar på oss och pratar köttföretagande. Vi har även en fin tävling i vår monter där du kan vinna ett presentkort i vår webbshop på 1000 kr!

Ute nu! Svenska Köttföretagens nya tidning

Nu har Svenska Köttföretagens nya tidning kommit i brevlådan. Är du kund och inte har fått tidningen kontaktar du sarah.ejermark@kottforetagen.se så ordnar vi det! Som bonus får du även Gård & Djurhälsans tidning!

Svenska Köttföretagen medverkar på Österlens grisproducenters träff

Vill ni träffa oss i Svenska Köttföretagen och prata grisföretagande, handlingsplan gris, inköp av livdjur eller bara ha lite trevligt? Kom då till Österlens Grisproducenters korv- & ölprovning den 20 juni på Bollerups borggård. Mingel startar kl 17, med grillning från kl 18.

Kom och träffa oss på Grisstämman på Kolmården!

Kom och träffa oss i vår monter den 29 -31 maj på Grisstämman på Kolmården! Svenska Köttföretagen kommer givetvis finnas på plats! Kom gärna och hälsa på och prata om Handlingsplan Gris, den nya genetiken, hur du på bästa sätt kan planera inköpen av livdjur eller bara ha trevligt med oss! På måndagskvällen firar vi topplistedeltagarna kl.17! Spännande! Välkomna!

Sveriges köttbönder satsar 3 mkr på utveckling

Den 15 mars var det sista ansökningsdag för den första utlysningsomgången av medel från branschutvecklingspengen. Totalt kom 46 ansökningar in till Svenska Köttföretagen till ett ansökt värde om drygt 16 mkr. Projekten ska stötta genomförandet av handlingsplanerna för respektive djurslag.

Kom och träffa oss på Fårstämman på Gotland!

Kom och träffa oss i vår monter den 20-21 maj på Fårstämman på Gotland. Svenska Köttföretagen kommer givetvis finnas på plats! Kom gärna och hälsa på och prata Handlingsplan Lamm med oss!

Var du en av de lyckliga vinnarna?

Nu är svarstiden utgången för vår enkät och vi är jätteglada över den massiva respons vi har fått! Det är ju alltid roligt att se resultatet av en enkät man har deltagit i – så här kommer sammanställningen! Vi har även dragit två vinnare av ett presentkort vardera som presenteras här!

Sverigepremiär för semin från DanAvl Duroc!

I vår strävan att den svenske grisföretagaren skall ha tillgång till världsledande genetik, kan vi nu äntligen meddela att vi har allt klart för att börja sälja semin med DanAvl Duroc från vår seminstation i Hållsta. 

Nya priser på semin från den 17 april

Seminförsäljningen ligger i nivå med förra året. Livdjurförsäljningen ökar och vi har en hel del som planerar för nybyggnation eller utökningar vilket är både positivt och välbehövligt. Efterfrågan på svenskt kött är större än någonsin. 

Expertgrupper i 30 för 550

I Handlingsplan gris finns åtgärder som syftar till att öka den svenska grisproduktionen. En av åtgärdspunkterna innefattar att utveckla rådgivning till svenska grisföretagare. 

Stort intresse för Branschpengar!

Den 15 mars var det sista ansökningsdag för den första utlysningsomgången för att söka Branschutvecklingspengar. Totalt har 46 ansökningar kommit in till Svenska Köttföretagen till ett ansökt värde om drygt 16 mkr. 

Svag ökning av antalet förprövade grisplatser

Jordbruksverkets förprövningsstatistik visar att framtidstron inom branschen är på uppgång. Antalet förprövade nybyggen 2015 ökar jämfört mot året innan, även om det fortfarande är på låg nivå. Antalet förprövade nya slaktgrisplatser 2015 uppgick till 5 978. Motsvarande siffra för suggplatser är 2 136, för tillväxt­grisar 9 208 och för kategorin övriga grisar 1 339. Siffrorna tyder på ökad framtidstro! Läs mer här!

Svara på 10 enkla frågor och vinn ett presentkort värde 500 kr i vår webbshop!

I vårt arbete att göra bästa nyttan för dig skulle vi vilja veta hur mycket du känner till om Svenska Köttföretagen idag. Svara på dessa 10 enkla frågor. Det tar ca 2 minuter att fylla i - inga konstigheter!Du är då med i utlottningen av två presentkort med ett värde av 500 kronor vardera i vår webbshop :-) Dragningen sker den 29 april 2016. Klicka här för att komma till enkäten!

Ny statistik på avräkningspriser

Jordbruksverket har publicerat ny statistik för avräkningspriser för kött och ägg och partipriser för ägg och kyckling. Jordbruksverket samlar in priserna enligt de regler som finns inom EU och i Sverige.

Köttbranschen utlyser 3 miljoner till branschutveckling med ansökan senast den 15 mars

Nu går det att söka anslag till projekt med fokus på bland annat ökad lönsamhet, fortsatt hög djurhälsa och djurvälfärd samt låg användning av antibiotika i linje med de nationella handlingsplanerna för gris, nöt och lamm.

Senast den 15 mars ska ansökan inkommit till Svenska Köttföretagen.

Svenska Köttföretagen griper in mot felmärkning

I morgonekot rapporterades det att Svenska Köttföretagens VD Hans Agné presenterar en ny metod där vi kommer att kunna avgöra om köttet vi köper i butiken är från Sverige. – Om allt går bra med vår pilotstudie så är vi redo redan innan sommaren att börja med den här typen av stickprover, säger Hans Agné.

 

Vi söker en innovativ, driven och controllerinriktad ekonomichef med placering i Skövde

Vill du leda och utveckla vår ekonomistyrning? I rollen kommer du att ha ett helhetsansvar för ekonomin i bolagen Svenska Köttföretagen och Gård & Djurhälsan. Du blir en central spelare i företagens utveckling, delaktig i båda företagens ledningsgrupper och ansvarig för båda bolagens administration. Du gillar att generera kvalitativa analyser tillsammans med tydliga beslutsunderlag samt skapar ett effektivt arbetssätt. Se pdf dokument nedan för fullkomlig arbetsbeskrivning.

Svenska Köttföretagen vill se krafttag mot fuskare – arbetar med projekt som ska avslöja bedrägeri

Alla branscher vinner på att fuskare försvinner. Branschorganisationen Svenska Köttföretagen vill därför att uppsåtligt fusk straffas hårt. ”Förutom ett löpande kontrollarbete krävs också åtgärder och straff som tydligt avskräcker”, säger Hans Agné, Vd för branschorganisationen Svenska Köttföretagen AB. För att själva komma åt fuskare arbetar Svenska Köttföretagen med ett projekt som ska avslöja fusk med ursprungsmärkning.

Exteriörbedömning på vita galtar

av Åsa Bönnestig

Nu finns en beskrivning av de vita galtarnas exteriör på hemsidan.

      

Vi använder oss av så kallade cookies för att förbättra din upplevelse på webbplatsen. Läs mer...