Nyheter

Fina kurvor i junis slaktstatistik från Jordbruksverket

Slaktstatistik får och lamm juni 2017

I jordbruksverkets slaktstatistik för juni ser vi trevliga uppåtstigande kurvor inom alla djurslagen - även för får och lamm som visas i grafen. I maj 2017 slaktades cirka 34 300 nötkreatur, drygt 225 200 svin och 17 600 får och lamm. Läs hela statistiken här! 

Nu är det dags att se över rekryteringen av livdjur för 2018!

Behöver du livdjur 2018 och inte redan har uppdaterat din inköpsplan, så är det dags att göra det nu! Du kan enkelt lägga in din beställning på Livdjur Online eller så hämtar du dokumentet Inköpsplan 2018 på Köttföretagens hemsida och fyller i den och skickar in till livdjurskontoret.

E-post: livdjur@kottforetagen.se

Vem tar bästa bilden med Svenska Köttföretagen?

Var med och tävla under Borgeby fältdagar den 28-29 juni om vem som tar den bästa bilden med Svenska Köttförtagens logga! Du behöver inte vara på Borgeby för att vara med och tävla. Priset - ett presentkort på 500 kronor i vår webbshop där vi har massor med produkter för den tagliga skötseln av dina djur!

Gör så här!

1. Arrangera din bild på bästa sätt "live" (inte i ett bildredigeringsprogram) med loggan på något sätt med i bilden.

2. Lägg upp din bild på din "favoritsocialamedia" och märk dem med #köttforetagenpåborgeby2017

3. Vinnaren dras på fredagen den 30 juni!

Lycka till!!

Nytt nummer av Svenska Köttföretagens tidning

Nu har Svenska Köttföretagens  tidning kommit i brevlådan. Är du kund och inte har fått tidningen kontaktar du sarah.ejermark@kottforetagen.se så ordnar vi det! Som bonus får du även Gård & Djurhälsans tidning!

Johan Andersson – ny styrelseordförande för Svenska Köttföretagen

Sedan den 29 maj är Johan Andersson ny styrelseordförande för Svenska Köttföretagen. Johan har tidigare haft tjänsten som divisionschef för Lantmännen Lantbruk och innan dess verkställande direktör för slakteriet KLS Ugglarps. Johan tar över ordförandeskapet efter Göran Holm, HK Scan som innehaft ordförandeskapet sedan bildandet av Svenska Köttföretagen för 2,5 år sedan.

Svenska Köttföretagen värnar det svenska köttets framtid!

I en debattartikel från Svenska Köttföretagen, Svensk Fågel och LRF Kött uppmanas Livsmedelsverket att skyndsamt se över de förhöjda kontrollavgifterna för svenskt kött. Höjningen av avgifterna försämrar det svenska köttets framtid, skriver de. Gemensamt uppmanar de Livsmedelsverket att genomföra sju konkreta åtgärder! 

"Nu uppmanar vi Livsmedelsverket att snabbt agera och samarbeta för att rädda framtiden för en hållbar lokal livsmedelsproduktion av kött och fågel. En utveckling som krävs för konsumentens, för bondens, för klimatet och för Sveriges skull och är i linje med den nationella Livsmedelsstrategin som skall beslutas i riksdagen den 20 juni." 

Nytt från SLU - därför lyckas svenska grisföretagare föda upp grisar med knorr

Trots att rutinmässig svanskupering är förbjuden inom EU kuperas ungefär 90 % av alla grisar för att minska risken för svansbitning. I Sverige kuperas dock inga grissvansar och för att visa på alternativ har vi intervjuat 60 grisproducenter om deras erfarenheter av svansbitning och hur problemet kan motverkas. Läs mer här.

Vi gratulerar alla på topplistorna!

Ett stort grattis till alla på topplistorna! Vilket fint arbete ni gör! Vi gratulerar särskilt Löderups Gris AB, Johan Thuresson, Löderup till förstaplatsen på Livsvins listan! Även ett stort grattis till Persgård, Anna och Örjan Bertilsson, Varberg, som återigen knep förstaplatsen med 30,8 producerade smågrisar! På slaktgristoppen hittar vi Strömsnäs Gård och Christer Hylander, Västerås i topp! 

Kom och prata framtidens köttproduktion med oss!

Helgen går i lammets och grisens tecken då vi först beger oss till Fåravelsförbundets stämma i Sunne under lördagen och söndagen. Därefter åker vi till Sveriges Grisföretagares stämma i Tylösand under söndag och måndag. Välkommen till vår monter så vi får träffa dig på plats och prata framtidens köttproduktion! Det är tillsammans vi vänder trenden!

Dansksvenskt köttkvalitetsutbyte

Svenska Köttföretagen deltog i en tankesmedja om köttkvalitet i Rebild Bakker, Danmark,  den 25-26 april. Mötet inleddes med statusrapporter från alla delaktiviteter i projektet "Efterfrågedeiven innovation för högre kvalitet på nöt- och lammkött". Därefter genomfördes en tankesmedja med flera representanter från köttbranschen i Danmark. Ämnet för tankesmedjan var nya värdekedjor på marknaden och behovet av nya prissättningsmodeller för att möta konsumenters efterfrågan på högre kvalitet på nöt- och lammkött. Många intressanta och viktiga diskussioner fördes under dagen och nya värdefulla kontakter knöts. Läs mer här!

      

Vi använder oss av så kallade cookies för att förbättra din upplevelse på webbplatsen. Läs mer...