Nyheter

Äntligen kommer vårvärmen!

Nu blir det extra trevligt att tända grillen när vårvärmen äntligen kommer.

Grilla gott med svenska produkter och du finner många spännande recept på #GrillaSvenskt

Välkommen Karolina Johansson

 ny Verksamhetschef för Gris på Svenska Köttföretagen!

Träffar för bättre lammköttskvalitet

En svensk standard för lammköttskvalitet är nyligen framtagen, kallad Meat Standard Sweden - lamm. Standarden innehåller parametrar som påverkar olika kvalitetsegenskaper hos det svenska lammköttet oavsett kön, ras och uppfödningsmodell. Vill du veta mer så hålls tre informationsträffar inom ämnet:  

  • Tisdagen den 20 april, lunchmöte, kl. 12.00 - 13.00.   
  • Torsdagen den 22 april, kvällsmöte, kl 19.00- 20.00. 
  • Torsdagen den 6 maj, lunchmöte, kl 12.00- 13.00.  

Här hittar du den fullständiga inbjudan.

Vill du bli mer resurseffektiv?

För ca ett år sedan gav Jordbruksverket, i samarbete med Svenska Köttföretagen, Hushållningssällskapet i uppdrag att ta fram ett beräkningsverktyg och en rapport om resurseffektivisering på gården. Nu är det klart och finns upplagt på Jordbruksverkets hemsida. Detta är en del av arbetet inom Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm etapp 2.

Svenska Köttföretagens nyhetsbrev mars 2021

I mars månads nyhetsbrev kan du bland annat läsa om vilka tjurar som kommer att säljas på on-line auktionen från Gunnarp, att konsumtionen av kött minskar, men andelen svenskt kött ökar, hur man utfodrar tackor för hög lammtillväxt och seminstationernas öppettider runt Påsk.

 

Nytt regelverk för klimatberäkning av foder

Under det senaste året har en kommitté inom företaget Foder & Spannmål, där det stora flertalet svenska foderföretag varit engagerade, arbetat med att ta fram ett branschgemensamt regelverk för klimatberäkning av foderprodukter. Detta arbete är nu slutfört i och med att Foder & Spannmål kan presentera den första versionen av RKFS, Regler för beräkning och kommunikation av klimatpåverkan för foder i Sverige. Läs mer om det nya regelverket. 

Öppettider på seminstationerna i Påsk

Under Påsk, den 31 mars - 5 april har vi begränsade möjligheter att skicka semindoser. 

Läs vidare för beställningsfrister och vad som gäller olika dagar.

Vid frågor kontakta ordermottagningen på tfn 010-130 89 32.

Vad händer med semindosen när temperaturen i omgivningen ändras?

Galtars spermier är känsligare än andra djurslags för kylchock vid tillverkning av semindoser. Kylchock uppstår om sperman snabbt kyls ner från kroppstemperatur (37 grader) till under 15 grader.

Vid en test som gjordes på Svenska Köttföretagens seminstation i Hållsta tog vi doser från enskilda galtar som var spädda med 5-dagars spädning och placerade dem först i en temperatur av +10 grader i 90 minuter och sedan i en temperatur av 35 grader i 90 minuter. Därefter tittade vi på om spermierna var befruktningsdugliga eller inte.

 

Ny rapport om livsmedelsförluster

Nyligen släppte Jordbruksverket en rapport som handlar om matsvinn och förluster tidigt i livsmedelkedjan från gård och fram till varan är levererad till butik. Rapporten presenterar metoder för hur livsmedelsförluster kan följas upp i produktionskedjorna för nötkött, griskött, mjölk, fisk, vete, potatis, morötter och jordgubbar. När det var tänkt att bli mat är det nästan alltid mest resurseffektivt att det blir det, både för miljön och klimatet men också för ökad lönsamhet. Läs mer i Jordbruksverkets blogg. 

Köttrasprövningens auktionskatalog

Nu är det klart vilka avelstjurar som kommer att säljas på online-auktion från Individprövningen på Gunnarp. Budgivningen startar lördagen den 20 mars på www.online.hoab.se  När det närmar sig budgivningsstart är det också där som filmer på tjurarna kommer att läggas upp tillsammans med information från auktionskatalog och hälsokort. Auktionsavslut är fredagen den 26 mars och lördagen den 27 mars. Läs mer om auktionen och tjurarna i auktionskatalogen

      

Vi använder oss av så kallade cookies för att förbättra din upplevelse på webbplatsen. Läs mer...