God Jul
&
Gott Nytt År!

Har ditt suggantal ändrats?

Viktigt att dina anmälda uppgifter till oss är uppdaterade!

 

Ändringsblankett finns att ladda ner här

DanBred manual!

Nu finns DanBreds manual med vägledningar för utfodring och skötsel av gyltor och suggor som app i telefonen eller på webben. 

 

Länk till webmanualen

Kött från Sverige - vad betyder det?

Svenskt kött märket fasas sakteliga ut och den nya ursprungsmärkningen Kött från Sverige syns mer i butikerna. Men vad står märket Kött från Sverige för? Se filmen från matgeek om hur vad det betyder och hur övergången kommer att ske!

Se filmen här

Galtinsättning

Fodermanualer från Topigs Norsvin

Nu finns Topigs Norsvins manualer för utfodring och management till gyltor och suggor översatt till svenska. Läs igenom manualerna och jämför med hur du gör idag och diskutera den vidare med din fodersäljare eller rådgivare. Hur kan du använda råden i manualerna för att optimera uppfödningen och livstidsproduktionen i din besättning?

Läs mer

 

Årsbeställning på semin 2022!

Du som är seminkund hos oss har möjlighet att teckna en årsbeställning på semin.
Fördelar med att lämna in årsbeställning på semin! 

  • Ni säkerställer att leveranserna är enligt Er plan
  • Ni kan justera en lagd årsbeställning utan extra avgift (10 kr)
  • Lägsta dospris, 1 kr rabatt per dos

Läs mer

15% rabatt på Engångskläder & Engångsskor

Denna månad har vi 15% rabatt på engångskläder & engångsskor. Lägg din beställning via ordermottagningen eller i vår webbshop!

Fraktfritt vid order över 1200 kr exkl. moms

Beställ här

Senaste nytt från Svenska Köttföretagen

Missa inte att söka dispens om du är ekologisk nötköttsproducent!

Vid årsskiftet ändrades det ekologiska regelverket som rör inköp av avelsdjur. De nya reglerna innebär att en individuell dispens krävs från Jordbruksverket vid inköp av enstaka icke-ekologiska djur, vilket även innefattar avelstjurar. Svensk Köttrasprövning AB som bedriver individprövning av köttrastjurar har haft en aktiv dialog med Jordbruksverket (SJV), då dom nya reglerna kommer att påverka bland annat den tjurauktion som anordnas varje år. Köttrasprövningen hade gärna sett en generell dispens för att underlätta inköp av avelstjur på auktionen. Men EU-förordningen för ekologisk produktion är tydlig, inga generella dispenser vid inköp av djur får utfärdas. Som ekologisk producent måste man först undersöka om det finns någon motsvarande ekologisk tjur i SJVs databas OrganicXlivestock innan man ansöker om att få köpa en icke ekologisk tjur. Läs mer på Svensk Köttrasprövnings hemsida.

Ökad livdjursförsäljning 2021

Försäljningen av livdjur ökade med 4,2% jämfört med 2020. Trenden visar på en fortsatt minskning av dräktiga djur, medan övriga kategorier ökar. 

Försäljningen av dräktiga djur minskade med 8,6% 2021, medan obetäckta djur ökade med 5,4% och ämne ökade med 6,8%. Ämne är nu den största kategorin och står för hälften av volymen förmedlade djur, medan dräktiga djur nu är nere på en femtedel av volymen.

 

 

Lammlyftet 2,0

I ett tidigare EIP-projekt togs en standard för svenskt lammkött fram. En av de största utmaningarna i näringen är den stora variationen mellan producenterna både vad gäller kunskap om olika produktionsmodeller och vad gäller antalet producerade lamm. I ett projekt, finansierat av Branschutvecklingspengen, har olika kommunikationsaktiviteter för att sprida standarden för lammkött genomförts. Aktiviteterna har varit riktade både till lammproducenter och slakterier. Här kan du hitta informationsmaterialet!

Förbered dig på att fasa ut zinken redan nu!

Juni 2022 blir det förbjudet att använda avvänjningsfoder med medicinska halter av zinkoxid i hela EU. På webbplatsen utanzink.se kan du ta del av forskning, kunskap och tips i hur du kan fasa ut zink just på din gård, utan negativ påverkan på dina smågrisar hälsa eller ökad antibiotikaförbrukning i din produktion. 

Glöm inte att räkna dina får och getter!

Varje år ska du räkna dina får och getter. Du räknar djuren någon gång mellan den 1 och 31 december. Du ska både föra in uppgifterna i din stalljournal och rapportera dem till Jordbruksverket. Du kan rapportera uppgifterna på två olika sätt, i SJV:s e-tjänst eller på en blankett. Blanketten brukar skickas ut i december varje år till alla som håller får eller getter, men i år är blanketten försenad och kommer ut i dagarna. Jordbruksverket har därför förlängt svarstiden till och med den 25 januari 2022. Mer information hittar du här!

Nyhetsbrev december

I Svenska Köttföretagens Nyhetsbrev för december kan du bl a läsa om:
* Ny medarbetare på AO Bransch
* Klimatåtgärder på svenska slakterier
* Kundenkät AO Genetik
* Semin- och livdjursförsäljning
      

Vi använder oss av så kallade cookies för att förbättra din upplevelse på webbplatsen. Läs mer...